Sisällönhallintajärjestelmät

Sisällönhallintajärjestelmästä käytetään usein myös englannista väänneltyä nimitystä CMS järjestelmä. Se tarkoittaa yleisesti ohjelmaa tai sivustorunkoa jolla hallitaan kotisivujen sisältöä.

Yleisimmin käytetyt sisällönhallintajärjelmät ovat WordPress, Joomla ja Drupal. Kaikki edellämainitut ovat perustuvat avoimeen lähdekoodiin ja niiden käyttäminen on ilmaista.

Vaikka perusidealtaan kaikki ovat sisällönhallintajärjestelmiä niiden mahdollisuudet ja toiminta eroaa toisistaan melkoisesti. Webo design käyttää töissään pääasiassa WordPress ja Drupal järjestelmiä joten niistä alla lyhyesti. Joomla asettuu toiminnaltaan johonkin edellämainittujen järjestelmien välimaastoon, mutta se ei kuulu varsinaisiin tuotteisiimme emmekä siis tunne sitä erityisen hyvin, joten sitä ei nyt tässä artikkelissa arvioida.

WordPresswordpress-logo-hoz-rgb
Wordpress on alunperin tarkoitettu blogien tekoon ja se on helposti maailman suosituin tähän tarkoitukseen käytetty järjestelmä. Se on kuitenkin sittemmin kehittynyt myös kohtalaisen yksinkertaisten kotisivujen tekoon sopivaksi ja esimerkiksi www.webo.fi sivut on toteutettu WordPressillä.

Järjestelmän käyttö on nopea oppia ja sillä tekee vikkelästi hienot sivut. Tosin sivuston tekijän (ja usein myös sivustoa ylläpitävän henkilön) on hyvä osata ainakin html syntaksin perusteet koska wordpress keveytensä takia ei käyttöliittymänsä kautta tarjoa kovinkaan paljon vaihtoehtoa sivuston asetteluun.

Wordpressin helppous ja keveys on samalla sen suurin heikkous: Yksinkertaiset sivut onnistuvat helposti, mutta monimutkaisemmat ominaisuudet voivat olla käytännössä mahdottomia toteuttaa.

Drupal